De verzorgingslijn van de

Jean Pierre Héry:

Uw gids voor
deze site.

De Vacht
Hygiene
Verzorging
Producten
Tips
 
Begin
 
Contact
 
E-mail


Plaats deze site in u favorieten

Verkoop-
adressen
Topfokkers en Kampioenen
Zijn vacht : een gift van moeder natuur die beschermd dient te worden

 

 

De vacht.

De vacht van een hond wordt gevormd door "folliculaire groepen", die bestaan uit één hoofdhaar en verscheidene kortere en dunnere bijharen (de ondervacht).

Naar gelang het type ras, bevinden er zich meer of minder van deze groepen per 1 cm². Dit verklaart het verschil in de vachtstructuren :400 tot 600 / cm² voor honden met een zijdeachtige vacht zoals Shih-Tzu of de Yorksire Terriër, 100 tot 300 / cm² voor honden met een kortharige vacht zoals Duitse Herders en slecht 2 tot 5 / cm² voor Teckels!
Het aantal groepen is reeds bij de geboorte bepaald, maar bevatten slechts 1, onder een rechte hoek gewortelde haar. Hierdoor ziet de puppy er vaak uit als een echte knuffelbeest. Naarmate de hond ouder wordt verandert de vacht en gaan de haren schuin staat. Elke folliculaire groep leeft en sterft vervolgens af (natuurlijke haaruitval) volgens een cyclus die per hond kan verschillen.

 

De seizoenscyclus van de vacht (winter- en zomervacht) is heel duidelijk waarneembaar bij wilde dieren. De hond kent twee jaarlijkse rui-periodes die soms ongemerkt voorbijgaan. De lente stimuleert de groei van de zomervacht die in de herfst plaats zal maken voor een dikkere wintervacht.
Het uitvallen van de haren begint altijd aan het achterste gedeelte van het lichaam en werkt zich langzaam naar voren op. De rui-periode wordt niet in werking gesteld door temperatuursverschillen maar door de fotoperiode (duur van het daglicht). De temperatuur beïnvloedt echter de dikte van de vacht en de duur van de rui.

 

 

 

 

 

 

 

is van wezelijk belang voor het bijhouden van een mooie vacht

Naast de rui-periode kunnen er andere factoren van invloed zijn op de vacht, hetgeen in sommige gevallen een specifieke verzorging vereist : een algehele slechte gezondheid, een verstoring van de hormoonhuishouding bij teefjes, onevenwichtig voedsel of een te vette of ovenmatige voeding. Het millieu en de leefomgeving van het dier spelen zonder twijfel tevens een doorslaggevende rol. De luchtvervuiling in de steden (zeer geconcentreerd op 50 cm vanaf de grond), verwarmde woningen met een te droge lucht, tapijten en vloerbedekking van nylon die de beschermende vetlaag beschadigen die door de hondenhuid wordt afgescheiden om de haren te beschermen, hebben een slechte invloed op de vacht. De haren drogen uit, raken in de klit en de kleuren van de vacht worden vaal.

 

 

 

 

Vereist een specifieke en aangepaste verzorging

Voor ons is het heel vanzelfsprekend onze shampoo, zeep, bodymilk of andere cosmetica af te stemmen op ons haar- en huidtype. Op dezelfde manier dienen de tussenpozen van de wasbeurten, de verzorging en de producten afgestemd te worden op het type ras en vacht. Doelstelling : een constant schone en klitvrije vacht met glanzende kleuren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De door de Jean Pierre Héry ontwikkelde producten beantwoorden aan de specifieke vereisten van elk type vacht :

Kort- en gladharige vachten : Groep 1
Langharige, soepele en zijdeachtige vachten : Groep 2
Dikke en volumineuze vachten : Groep 3
Ruwharige vachten : Groep 4
Witte of lichtgekleurde vachten : Groep 5